Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

Milyen a jó konyha?

A konyha ”veszélyes üzem”, ahol általában sok időt töltünk. Ha azt szeretnénk, hogy az újonnan elkészült konyhánk biztonságos legyen és megkönnyítse a főzést érdemes betartani néhány alapszabályt.

Munkafázisok      

Alapvetően három munkafázist különböztetünk meg: tárolás, tisztítás és főzés.
A vásárlásból megérkezve, először mindent a hűtőbe, vagy a kamraszekrénybe teszünk. Optimális esetben a tároló-és ezzel együtt maga a konyha-a bejárat közelében helyezkedik el. A hűtőből, vagy a kamrából elővett nyersanyagokat előkészítjük a tisztításhoz, ehhez munkapultra van szükség. A tisztítás után, már a darabolás, illetve a főzési fázis következik, ehhez szintén munkafelületre van szükségünk. Akkor lesz kényelmes a konyha, ha az elrendezés alkalmazkodik ehhez a sorrendhez, amennyire a hely adottságai megengedik.

Konyhai elrendezések, konyha típusok

Leegyszerűsítve a helyzetet, összesen öt különböző elrendezést szoktunk megkülönböztetni.

1. Egysoros, azaz lineáris konyha: melyet célszerű alkalmazni, ha a rendelkezésre álló tér viszonylag keskeny, vagy keretezni akarunk a konyhabútorral egy nagyobb teret.

 

 

2. L alakú konyha: a leggyakoribb kialakítás, itt már létrehozható a fent említett a munkaháromszög, hogy kevesebb „kilométert” kelljen megtenni. Mostanában divatos az L alakkal szemben magaselemek kialakítása, amennyiben az adottságok ezt megengedik.

 

3. U alakú konyha: nagyon praktikus, de nagy hely igénye van, hiszen az U alak közepén legalább 120 cm-t kell hagynunk (le kell hajolnunk a mosogatógéphez, ki kell nyitnunk a sütőt, stb.).

4. Párhuzamos konyha: ideális, ha nyílászáró választja ketté a helységet. Törekedjünk arra, hogy a forró edényeket lehetőleg ne kelljen egyik pultról a másikra áthelyezni. Itt is alapszabály, hogy a két sor között 120 cm hely legyen.

5. Egysoros, vagy L alakú konyha-szigettel: nagyon közkedvelt és a modern életstílushoz alkalmazkodik. Gondos tervezést és nagy teret igényel, de akár a főzőlapot is elhelyezhetjük a szigetben, és reggeliző pultot is kialakíthatunk. Újabban nagyon trendi, hogy az étkezőfelület egy síkban marad a főzőfelülettel.

Munkapult

Sokat beszéltünk már a „munkafelületről”, most nézzük meg részletesebben, hogy ez mit is takar.
Létezik laminált, fa, és sokféle természetes kőből készült munkafelület, de az általunk leginkább kedvelt és igazán időtálló a technikai kő. Részben természetes anyagból áll össze, különleges gyártási technológiának köszönhetően nagyon könnyű, nem porózus, ezért elképesztően strapabíró. Ma már olyan fejlett ez a technika, hogy számos vastagság, felület és szín közül választhatunk. Nagy előnye a természetes kövekkel szemben, hogy teljesen higiénikus, nem szívja magába a szennyeződéseket és karcálló, mégis a természetes követ esztétikai szépségét nyújtja.
A munkafelület optimális magassága körülbelül 90-92 cm, de ez függhet a használójának testmagasságától. 

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »