Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

12 ötlet a testhezálló fürdőszoba kialakításához

Sokakban felmerül a jogos kérdés, hogy milyen szempontok szerint kell megtervezni a fürdőszobánkat: miket kell mérlegelni a fürdőszoba berendezésénél, melyek a legjobb színkombinációk egy fürdőszobában, milyen csempét válasszunk. Egyáltalán mitől lesz dizájnos, otthonos és praktikus egy fürdőszoba? Alábbi cikkünkben 12 ötletet és tippet adunk, hogy milyen szempontok mentén haladj a tervezgetésben.

1.     Használd bátran a fekete-fehér kombinációt

A tér kialakításánál a színpaletta meghatározása általában az első lépés, és messze a legfontosabb elem. És bár a nagy terek esetében, mint a nappali és a hálószobák, általában széles színskáláról válogatunk, a kisebb helyiségeknek, mint például a fürdőszoba, a színek hiánya valójában a javunkra válhat.

A fekete-fehér több, mint egy neutrális kombináció: modern és tiszta megjelenést kölcsönöz a fürdőszobának, és emellett számos opciót kínál a dekorálásban is. A rozsdamentes acélból, aranyból és sárgarézből készült szerelvények is remekül mutatnak a fekete-fehér fürdőszobában. Ez az egyszerű, mutatós és könnyen variálható kombináció egyhamar biztosan nem megy ki a divatból – próbáljuk ki bátran otthonunkban! Fekete-fehér padlóburkolat, melegszürke árnyalat a falon, fehér színű és réz kiegészítők; ezekkel alkalmazásával biztosan gyönyörű végeredményt kapunk.

2.     A sötét színeket ellensúlyozd erős világítással

A fürdőszobákban – különösen amelyik nem rendelkezik ablakkal – kiemelten fontos a megfelelő világítás kialakítása. Ha pedig sötétebb árnyalatokat felvonultató fürdő mellett döntünk, ez az állítás hatványozottan igaz. A fürdők jellemzően kisebb helyiségek, amelyek nem megfelelő világítással még kisebbnek fognak tűnni, így fordítsunk kiemelt figyelmet a fényforrások kiválasztására és elhelyezésére. A beépített spotlámpák jó megoldást jelenthetnek, hiszen egyenletes fényviszonyokat teremtenek a szobában, ha a mennyezet több pontjára elhelyezzük őket. Ne feledkezzünk meg a tükör környéki világításról sem, hiszen ez előtt töltjük a legtöbb időt, amikor a fürdőben tartózkodunk. Stílusos választás lehet egy beépített világítással rendelkező tükör, de a közkedvelt megoldás a színházi öltözőket idéző lámpakörtékkel körberakott változat is.

3.     Használj lekerekített formákat

A fürdőszobában rengeteg szögletes formával találkozunk: mozaik-vagy téglalap alakú csempék, zuhanykabin, kád. Ellensúlyozzuk ezeket íves motívuokkal, egy kör alakú tükörrel, vagy fürdőszoba szőnyeggel, hogy elkerüljük a hasonló formák monotonitását.

4.     Ne félj mintákat használni a fürdőszobában

Ehhez az egyik legstílusosabb választás a mozaik részletek implementálása lehet, amit a padlóburkolaton vagy a falon alkalmazhatunk. A mozaik az a design elem, amit vagy kedvelünk, vagy nem – általában nincs köztes út. Akinek tetszik, annak remek választás lesz, mert számtalan variációja létezik, amivel igazán egyedi fürdőszobát varázsolhatunk magunknak. Létezik egy másik, gyakrabban alkalmazott megoldás a minták becsempészésére; ez pedig a mintás járólap kiválasztása.  Számos gyönyörű mintát kínáló gyártó elérhető, a mediterrán stílusútól egészen a modern, letisztultabb változatokig. Napjainkban a gyönyörű cementcsempék elterjedése kezdi átvenni a csempék világában a meghatározó irányvonalat. Az elmúlt évtizedekben több monokróm színt láthattunk, így a kontraszt, a szín és a minta hirtelen feltörése üdítő és teljesen váratlan érzés egy modern fürdő számára.

Azonban, ha kicsi a helyiség, tartsunk be egy alapszabályt: válasszunk nagyobb átmérőjű csempéket és járólapokat. Minél nagyobb ezek mérete, annál nagyobbnak fog tűnni a fürdőszoba. Ennek oka a fugavonalak hiánya: minél kevesebb a fugavonal, annál kevésbé „mozgalmas” a felület, és ez tágasabb érzetet biztosít.

5.     Nyújtsd a teret tükrökkel

Egyszerű optikai trükk, de működik. A hosszúkás, ovális tükrök nemcsak elegáns és modern kiegészítők, de kiválóan nyújtják a teret is. A plafonig érő tükör költségesebb, de szintén roppant mutatós és luxus-érzetet kölcsönző megoldás lehet a fürdőszobában, különösen, ha kisebb a helyiség.

6.      A szimmetria rendet sugároz

A rend pedig harmónia – és mi másról szólna egy ideális fürdőszoba, mint a nyugalomról, relaxációról (persze a rohanós reggeli készülődést leszámítva). A szimmetria a legjobb módszer az egységes tér létrehozására. A szimmetria vizuális egyensúlyt biztosít a szem számára, ezáltal esztétikusabbá teszi a szobát.

Ha a térből hiányzik az arányosság, a szoba két oldala „versenyezhet” egymással a figyelemért. A megfelelő szín, megvilágítás, méretarány és arány kiválasztása nyugtató légkört teremthet. Válasszunk dupla mosdót, vagy a tükör két oldalára elhelyezett világítást, amelyek már első pillantásra szimmetriát sugároznak.

7.     Legyen átlátszó a zuhanykabin

Napjaink lakberendezésében a nyitottság és átláthatóság a jelenlegi trend – ebbe a trendbe illeszkednek a mutatós, átlátszó üvegkabinos zuhanyzók is. Átlátszó kabinnal az egész fürdőszoba nagyobbnak hat, így a szűkös fürdőknél különösen ajánlott ez a megoldás. Ugyancsak jó választás lehet, ha fürdőszobánkból hiányzik a természetes fény. Nemcsak, hogy divatos jelenleg az átlátszó üveg, hanem időtlen megjelenést is kölcsönöz a helyiségnek, amely egyhamar biztosan nem megy ki a divatból.

8.      Használj mozaikcsempét

A mintás csempéhez hasonlóan a mozaikcsempe is régóta jelen van, és széles körben alkalmazzák, különösen fürdőszobák burkolataként. A mozaikban az aktuális trendek jellemzően új színekben, formákban és elrendezésekben jelenik meg. Mivel a mozaik rendkívül erős karaktert tud adni a fürdőnek, figyeljünk arra, hogy ne a pillanat trendjét válasszuk, amely jövőre valószínűleg kimegy a divatból. Válogassunk inkább a klasszikus, örökérvényű formák és színek között.

9.     Gondolj a tárolásra

Rendet rakni a fürdőszobában talán még a takarításánál is népszerűtlenebb feladat. A ház összes helyisége közül a fürdőszobának kell a legtisztábbnak és leghigiénikusabbnak lennie, ami megfelelő tárolóhelyek nélkül nem valósulhat meg. Sokan alábecsülik a fürdőszobai szekrények fontosságát, és azon kapják magukat idővel, hogy rendetlenség van körülöttük, ami valahogy sosem tud eltűnni. Ilyenkor jönnek a képbe a szekrények: ha tehetjük, a fürdő kialakításának korai szakaszában terveztessünk beépített szekrényeket. A beépített szekrény modern és szép megoldás minden helyiség számára, így a fürdőben is. Egységes, harmonikus lesz tőle a fürdőszoba, jelenléte nem annyira hangsúlyos, mint egy szabadon álló szekrényé. Ne feledkezzünk meg a mosdó alatti tárolási lehetőségekről sem: gyönyörű mosdó-szekrény kombinációk léteznek, amelyek nagyban megkönnyítik majd a pakolást és mindennapi készülődést. A fürdő az a hely, ahol a legtöbb apró dolog felhalmozódik: tégelyek krémekkel, samponnal, tusfürdővel, fésűk, borotvák, és persze törölközők minden mennyiségben és méretben. Jó, ha van kéznél néhány fiók, ahova ezeket el tudjuk rakni, és ezzel máris rendezettebb és tisztább hatást érünk el a fürdőnkben.

10.   Használd ki a természetes fényt

A természetes fény és ablak jelenléte felbecsülhetetlen dolog egy fürdőszobában. A fürdés élménye új szintre lép, ha friss levegő és fény árad be a helyiségbe, emellett növeli a testi-és mentális jólét érzését. Világosabb színekkel és egy-két extra, akár kisebb méretű tükörrel felerősíthetjük a fürdőnkbe szűrődó fényt. A sötét színek elnyelik a fényt, ezért jobb, ha olyan világosabb árnyalatot választunk, amelynek fényvisszaverő hatása van. A türkiz, a korall és a sárga néhány olyan lehetőség, amely nem emészti fel a természetes fényt, így a szoba hangulatos és vidám megjelenésű marad.

11.  Dekoráld a fürdőszobát

Sose becsüljük alá a fürdőszobai dekor fontosságát – egy-egy mutatós növény, dekorációs elem vagy jól megválasztott kép csodákat művel a fürdőben is. Sokan elfeledkeznek a fürdőszobai dekorálás lehetőségeiről, pedig számtalan opció létezik, amivel feldobhatjuk fürdőnk hangulatát. Egy jól megválasztott fürdőszoba tükör vagy szekrény, különleges törölközőtartó, egyedi keretezett print, szappan adagoló, mutatós zuhanyfüggöny, gyertyák – ezek mind olyan apróságok, amelyek sokat tehetnek a jó összképért, és ráadásul nem is kerülnek vagyonokba.

12.  Ha kicsi a fürdőszoba, gondolkodj felfelé

Okos megoldásokkal rengeteg helyet tudunk teremteni még a legkisebb szobában is. Ne ijedjünk meg, ha kicsi a fürdőszoba: használjuk ki a belmagasságot, és szerezzünk be magas szekrényeket, így akár kétszer annyi tárolóhelyünk is lehet, mint egy átlagos szekrény esetében. A magas bútorok, megnyújtott formák gyönyörűen tudják kompenzálni a szűkös tereket. Egy szokásosnál magasabb tükörrel is megnagyobbíthatjuk a teret optikailag, s emellett mutatós darabja lesz a fürdőnek. Válasszunk átlátszó üvegű zuhanykabint, amellyel szintén tudunk „csalni” a térérzetben.

FAQ

●      Milyen szempontokat kell mérlegelni a fürdőszoba berendezésénél?

A fürdőszoba berendezésénél nagyon fontos figyelembe venni az adottságokat: mekkora a tér, van-e ablak, mennyi természetes fény jön be, mekkora a belmagasság. Egy apró, de nagy belmagasságú helyiséget ne halmozzunk el nagy bútorokkal, válasszunk inkább keskeny, de magas darabokat – terjeszkedjünk felfelé, s ezzel növeljük a térérzetet is. Egy tágas fürdő esetében inkább kevesebb, de nagyobb tárgyakat, bútorokat preferáljunk. Nagy térben a sok kis bútor felszabdalja a teret, kellemetlenné teszi azt. Végül, akár kicsi, akár nagy a fürdőnk, törekedjünk a szimmetria kialakítására.

●      Melyek a legjobb színkombinációk egy fürdőszobába?

Erre a kérdésre nincs általános érvényű válasz, ízlés és a szoba adottságának függvénye, hogy milyen színpalettát használunk. Modern és trendi választás lehet a monokróm fürdőszoba, arany vagy réz kiegészítőkkel.

●      Milyen csempék illenek egy fürdőszobába?

Számos csempe elérhető a legkülönfélébb színeben és mintákban – az egyik leggyakoribb fajta a porcelán és a kerámia csempe, de népszerű a mozaik, és egyre elterjedtebb a cementlap burkolat is. Ha kicsi a rendelkezésre álló tér, válasszunk nagyobb átmérőjű burkolatlapokat, amely növeli a térérzetet.

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »