Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

Mit jelent a modern lakberendezés és mi jellemzi?

A modern stílust mindenek előtt az egyszerűsége miatt kedveljük, amely örökérvényű esztétikával ruházza fel ezt az irányzatot. A modern otthonokat a letisztult vonalak, barátságos pasztellszínek és funkcionalitás jellemzi, s mindemellett kényelmesek és barátságosak.
Nézzük meg közelebbről, mit is jelent a modern jelző a lakberendezésben!

 

Mit nevezünk modern lakberendezésnek? 

A modern stílus az egyik legkedveltebb irányzat a lakberendezésben. A modern stílusú bútorok és dekorációk a természetes anyagokat, a semleges vagy földszíneket, valamint a felesleges részletek megszüntetését ünneplik. Az összkép tiszta, rendezett, mégis barátságos és meleg. Ezt a stílust gyakran összekeverik a kortárs irányzattal, és bár annak ellenére, hogy sok hasonlóság van a kettő között, teljesen mást takarnak. A kortárs stílus folyamatosan fejlődik, napjaink aktuális trendjeit követi, míg a modern egy konkrét időszakra, a 20. század elejétől közepéig tartó időszakra utal. A skandináv, a század közepi és a posztmodern dizájn keveréke az, amit ma modern stílusnak hívunk a lakberendezésben.

 

Mi jellemzi a modern stílust a lakberendezésben? 

A modern stílus mögött meghúzódó filozófia tökéletes lakberendezési opciót kínál azok számára, akik szeretik az egyszerűséget, tiszta vonalakat és szellős, nyitott tereket, s mindezt úgy, hogy közben barátságos és hangulatos marad az otthon. Az igazi modern lakberendezés legfőbb jellemzői:

•       Alacsony, vízszintes bútorok letisztult vonalakkal

•       Sok természetes fény, nagy ablakok

•       Természetes anyagok, például festetlen fa, fémek, bőr és természetes textíliák

•       Neutrális, halvány színpaletta

•       Fényvisszaverő felületek, például acél, króm vagy üveg

•       Természetes fák és furnér

•       A szerkezeti elemek (például beton vagy gerendák) gyakran szabadon maradnak

•       Geometrikus formavilág (de nem kizáró elem egy gömbölyded forma sem, ellenkezőleg, kimondottan ajánlott egy-egy ilyet vegyíteni a bútorok és dekorációk közé)

 

Milyen színek dominálnak egy modern stílusban berendezett otthonban?

Ha a modern stílusú lakberendezés mellett döntünk, akkor színek tekintetében mindenképp monokróm palettát válasszunk, amelyet néhány alapszínnel (sárga, piros, kék) és földszínekkel egészíthetünk ki. Ilyen például a bézs és szürke árnyalatai, de a zöld és kék krémesebb, pasztellesebb variánsai is remek választások lehetnek egy modern stílusú térben.

A semleges színpalettának sok előnye van; például nem ununk rá hamar, nyugtató és sokféle bútorral, kiegészítővel kombinálható. De ha nem vigyázunk, a végeredmény akár túl egysíkú is lehet. Éppen ezért érdemes a monokróm színvilágot még legalább egy erősen eltérő színnel feldobni, amely megjelenhet egy falfelületen, textílián, bútorkárpiton.

 

Milyen bútorok és formák jellemzik?

A modern stílus bútorai, csakúgy, mint a formatervezésben és építészetben, az egyszerűség és funkcionalitás nagykövetei. Geometrikus vonalak, alacsony, vízszintes vonalvezetésű bútorok - ezek az alappillérei a modern stílusú lakberendezésnek, kiegészülve az előző fejezetben említett színekkel. A bútorok és kiegészítők általában természetes anyagokból készülnek: festetlen fa, bőr, acél, króm vagy üveg, emellett könnyed, légies formájúak, gyakran látható lábakkal. A műanyag itt tabunak számít.  A modern stílus a minimállal ellentétben bár preferálja az egyenes vonalakat, nem zárja ki a kerek, íves formákat sem. Sőt, nagyon izgalmas hatást érhetünk el, ha becsempészünk egy-egy gömbölyded formát, ami még barátságosabbá varázsolhatja az összképet lakásunkban.

 

Milyen dekorációs elemekkel dolgozik a modern lakberendezési stílus?

A modern stílusban sokat találkozhatunk geometrikus formákkal – megjelenik a lámpákban, asztalokban és kisebb dekorációs elemekben, például vázákban. A modern stílusban a szögletes formák mellett, nyugodtan lehet kerek, íves vonalakat is használni, sőt, ettől lesz igazán trendi és különleges ez a stílus. Becsempészhetünk egy-egy izgalmasabb textiliát, szőnyeget, vagy érdekes kárpitozású fotelt, széket, mely otthonunk kiemelt díszévé is válhat. Ha a dekorációról beszélünk, emlékezzünk rá, hogy a modern stílus fontos tulajdonsága, hogy mindenek előtt a funkciót szereti, majd azt követi a forma: a modern világában semmi nem létezik csupán az esztétikum miatt, minden tárgynak és bútornak a használóját kell szolgálnia. A 20. század közepén, a modernizmus fénykorában született meg a gondolat a formatervezésben, miszerint „a jó design célja jobbá tenni az életet”. Ez az a mondat, ami a mai napig legjobban összefoglalja a modern stílus esszenciáját.

 

Mennyire lehet feszegetni a határokat? Mi az, ami formabontó, de még modern stílusú? 

Mint a legtöbb irányzatban, a modern stílusban is megvannak azok határok, amelyeken belül beszélhetünk modern összhatásról. Ilyen például a korábban említett egyszerű letisztultság, neutrális színek és geometrikus formák együttes jelenléte. A határokat minél inkább feszegetjük, annál könnyebben átlépjük, és eredeti tervünk, hogy modern lakásbelsőnk legyen, könnyen átbillen eklektikusba. A modern stílus kedvelőinek javasoljuk, hogy tartanak be néhány egyszerű princípiumot: törekedjünk a nagy, nyitott terek kialakítására, és inkább kevesebb, de minőségibb bútorral rendezzük be. Legyünk következetesek a színválasztásban, és preferáljuk a monokróm, neutrális árnyalatokat, egy-egy alapszínnel kiegészítve. A modern tervezési stílus nem létezne a beton, az acél és üveg térhódítása nélkül; ha tehetjük, implementáljuk mi is ezek valamelyikét, hiszen az ipari esztétika jegyei rendkívül egyedivé tesznek bármilyen belső teret.

Ha mégis úgy érezzük, hogy „kell még valami”, akkor keressünk fel egy művészeti galériát, vagy válasszunk egy mutatós, óriási printet. Kerüljük azonban a több kicsi képet galéria-szerű elrendezésben a falon, mert ez nem illik a modern összképhez.  Egy műtárgy jelenléte mindig jó hatással van a térre, így bátran dekoráljunk kedvünkre való alkotásokkal.

Ha pénztárcánk engedi, szerezzünk be egy-egy statement bútordarabot is. Ilyen lehet például a modernizmus, vagy épp a népszerű Bauhaus iskola korából származó darab – akár eredeti, akár valamelyik bútorgyár által újra forgalomba hozott modernista tervező ikonikus darabja. Ilyen például a Knoll által forgalmazott híres Barcelona fotel, vagy Brauer Marell 1925-ben tervezett csővázas bútora, a Vaszilij-szék. A század elején-közepén tervezett darabok a mai napig korszakalkotónak számítanak, formaviláguk pedig egészen biztos, hogy a belátható jövőben sem megy ki a divatból.

 

FAQ

Mit jelent a modern stílus a lakberendezésben?

A modern stílusban berendezett otthonok általában nagy, nyitott terekkel rendelkeznek, bútorokban pedig az egyenes vonalvezetésű darabok jellemzik. Sok természetes anyaggal is találkozhatunk, például fával, bőrrel, textíliákkal. Színekben a neutrális paletta jellemzi, például szürke, fehér, bézs, világoskék és zöld. A modern otthon barátságos, melegséget sugárzó, kerüli a túldíszítettséget. Napjaink egyik leggyakoribb választása ez a lakberendezési irány.

Mik jellemeznek egy modern stílusú teret? 

A modern kialakítású terek világosak és nyitottak, gyakran nagy ablakokkal és egybenyíló terekkel. A felhasznált anyagok között megtalálható az acél, beton, üveg, fa.

Egy kis lakást is be lehet rendezni modern stílusban?

Természetesen, sőt! Egy kis lakásban, ahol erősen limitált tér áll rendelkezésünkre, még inkább fontossá válik a modern stílus szemlélete, avagy a letisztultság, funkcionalitás, egyszerű berendezés és a „kevesebb több” elve.

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »