Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

Tippek egy modern fürdőszoba kialakításához

A hideg hónapokban a lakberendezési projektek a kültéri frissítésekről áttérnek a beltéri átalakításokra. Ilyenkor a legkézenfekvőbb a fürdőszoba felfrissítése, hiszen ez a helyiség általában kisebb, mint a többi, és apróbb, sajátkezűleg is elvégezhető átalakításokkal is látványos eredményt érhetünk el. A fürdőszobában lévő különféle tárgyak, kiegészítők és bútorok cseréjével könnyen átalakíthatjuk a teret egy modern, barátságos menedékké, ahol igazán jól fog esni egy zuhany vagy fürdő a zord téli hónapok alatt. Nézzünk hát néhány tippet erre!

1.    Milyen egy modern fürdőszoba?

A modern stílust többféleképpen értelmezhetjük, de általában véve ha a modern designra hivatkozunk, akkor találunk néhány "kőbe vésett" szabályt: ilyen például a geometriai formák alkalmazása, neutrális vagy alapszínek, minimális dekoráció és természetes anyagok használata.

Ezzel a néhány egyszerű ötlettel könnyen modernizálhatunk bármilyen fürdőszobát:

1. Válasszunk szögletes, geometrikus formákat (például tükör, szappantartó, fogkefetartó)
2. Szerezzünk be egy-két kisebb növényt, amit a polcokra helyezünk
3. A művészetnek helye van a fürdőszobában is: válasszunk egy modern printet egyszerű keretben - nagyszerűen fog mutatni a fürdőben!
4. Egy nagy, akár padlótól plafonig érő tükörrel igazán modern hatást érhetünk el, és biztosan megadja a wow-érzést, akárhányszor belépünk a fürdőszobába
5. Csempésszünk be beton-és fa hatású elemeket
6. Kerüljük az élénk színeket, helyette válasszunk neutrális, természetes színeket például a törölközőkben és egyéb fürdőszobai tárgyakban

Ha nagyobb átalakítást végzünk, és modern stílust képzelünk el a fürdőszobában, válasszunk sötét, monokróm (pl sötétszürke) csempét és járólapot, a falat pedig fessük fehérre. Csempésszünk egy kis kontrasztot és melegséget egy fa mosdóbútorral, amelyet fogassunk a falra, a modern, lebegő hatásért. Válasszunk egy nagy tükröt, a fényforrásokat helyezzük el szimmetrikusan, és válasszunk egyszerű, geometrikus formájú fürdőszobai kiegészítőket. Végezetül jöhet egy-két kép a falra, növény (lehet akár egy szebb műnövény is) és készen van az időtálló, modern fürdőszoba design.

2.    Így alakítsd a teret egy modern fürdőszobában

A fürdőszobai tér kialakításakor ügyeljünk arra, hogy ne alakuljon ki zsúfoltság - gondoljunk a "kevesebb több" elvére, amely jelen esetben különösen igaznak bizonyul. Legyünk következetesek a tér kialakításakor - törekedjünk a szimmetriára, válasszunk egyszerű, modern formákat. A legújabb trendekben gyakran láthatunk egymásba olvadó formákat, például a padlóval egy síkban kialakított üvegfalú zuhanyzót, amely praktikus, időtálló és emellett rendkívül esztétikus választás.

3.    Tippek a világítás kialakításához

Figyelembe véve mindazokat a tényezőket, amelyek a megfelelően megvilágított fürdőhöz kellenek - a szerelvények mérete, hová helyezzük, milyen izzókat használunk -, jó néhány dolgot szem előtt kell tartani. A fürdőszobában található általános mennyezeti lámpák elegendőek a tér megvilágításhoz, de nem ideálisak nagyobb precizitást (például sminkelés, borotválkozás) igénylő feladatokhoz. A felülről történő megvilágítás árnyékokat, foltokat és vonalakat hozhat létre az arcon, így mindenképpen érdemes a tükör környékére is betervezni  világítást. Ilyen lehet egy-egy függelék a tükör két oldalán, vagy akár a színházi öltözőkből ismert tükör körüli világítást is választhatjuk. Olyan izzókat vagy LED-es lámpatesteket válasszunk, amelyek a lehető legközelebb állnak a fehér színhez. A fürdőszoba világítás akkor lesz ideális, ha képes alkalmazkodni a reggeli, sok fényt igénylő rituálékhoz, és az esti, ellazító fürdésekhez. Szerencsére számos módszer létezik, amelyek lehetővé teszik az ezek közötti váltakozást. Ilyenek például a rendkívül praktikus, dimmelhető izzók, amelyeknek a színintenzitásuk mellett a színhőmérsékletüket és tudjuk változtatni.

4.    Ezeket az anyagokat használd a fürdőszobádban

A sok apró részlet és dekoráció helyett törekedjünk inkább arra, hogy az anyagok beszéljenek - válasszunk minőségi és időtálló csempét és járólapot, hiszen elsődlegesen ez határozza meg a tér hangulatát. A fa elemek implementálása is mindig jó választásnak bizonyul, hiszen időtálló, modern és emellett barátágos érzést nyújt. A limitált és neutális színpaletta pedig nemcsak a falakra érvényes, hanem a burkolatokra is. Ügyeljünk arra, hogy ismételjük a burkolatot több felületen, mert így egységes és harmonikus designt hozhatunk létre. Válasszunk egyfajta burkolatot a falakra és padlóra (például szürke mészkő, gránit, porceláncsempe), és egy másik anyagot (például fát), a kisebb részletekhez. A modern stílusban is megfér a trendi réz szín – válasszunk réz csapokat a mosdóhoz és a zuhanyzóhoz, majd vigyük tovább a lámpáknál is. Remekül mutat a monokróm és szürke árnyalatú burkolatokkal.

5.    A színek és minták adják meg egy modern fürdőszoba hangulatát

Az anyagok mellett legalább olyan fontos a megfelelő színpaletta használata. Íme néhány trendi és modern árnyalat, amelyekkel biztos sikert arathatunk:

1.    Melegszürke
2.    Hófehér
3.    Grafitszürke
4.    Világoskék
5.    Világoszöld
6.    Melegfehér
7.    Pisztácia
8.    Sötétzöld

A sík felületek, letisztult formák, derékszögek hangsúlyozása nagyon gyakori a modern stílusban kialakított terekben. Ez a fajta tiszta és puritán design jól illeszkedik a beton-vagy beton hatású burkolatokhoz, amelyek szintén kedveltek a modern stílusban.  A monokróm, természetes árnyalatokat megjelenítő színvilág pedig remekül kiemeli a szaniterek-és egyéb kiegészítőkben megjelenő éles formákat.

6.    Útmutató a szaniterek kiválasztásához

Mivel az ember nem vásárol minden évben fürdőkádat vagy zuhanykabint, fontos, hogy tartós és kényelmes darabot vegyünk, amiben tökéletesen elférünk, nem csúszunk el benne, alapanyaga nem sérti a bőrt. Itt is fontos a higiénia, a könnyű tisztíthatóság, a karcmentesség és persze a könnyű beszerelhetőség.
A fürdőszobai szaniterek kiválasztása során két fő tényezőt kell figyelembe venni. Ez a design és a kialakítás. Nem érdemes spórolni a WC csészék és mosdókagylók minőségén, hiszen azoknak hosszú időt kell kibírniuk használatban. Fontos továbbá, hogy ha szűkös a rendelkezésre álló helyünk a fürdőszobában, ne válasszunk túl nagy méretű szanitereket, hiszen azzal csak még jobban összenyomjuk a teret. És hogy kádat vagy zuhanyzót válasszunk? Ez csakis azon múlik, hogy mekkora a helyünk van a fürdőszobában. Vannak, akik nem tudnának lemondani a fürdőkádról, és egy-egy pihentető fürdésről, mások viszont egyáltalán nem igánylik a kádat. Ez egyéni preferencia kérdése, de akár a kád, akár a zuhanyzó mellett döntünk, rengeteg féle modell közül választhatunk. Vegyük figyelembe a választásnál, hogy a modern stílus kedveli a szögletes formákat, és egészen biztosan fantasztikus összképet érünk majd el egy szögletes káddal vagy épp egy óriási üvegajtajú zuhanyzóval.

Kádak esetében érdemes előnyben részesítened a hófehér, könnyen tisztítható, csúszásmentes akril alapanyagot, amely kiválóan tartja a hőt, nem hajlik, nem repedezik.
Zuhanytálcák esetén is jó választás az akril, de az öntött műmárvány szintén remek alternatíva. A zuhanykabinok esetében méret, forma, nyílásirány, szín és betétlemez minősége (érdemes edzett biztonsági üveges megoldást választani) a döntő szempont.

7.    Megfér-e egymás mellett a dizájn és a praktikum egy modern fürdőszobában?

Gondoljunk csak a modern stílusra jellemző beépített bútorokra, (amelyek újabban a fürdőszobákban is hódítanak) és máris tudjuk a választ. Amellett, hogy gyönyörű és egységes kinézetet adnak a térnek, rengeteg pakolóhelyet biztosítanak.

A fürdőszobában gyakoriak a kisebb beugrók, a felaprózott terek, a nem túl esztétikus szerelvények, amelyeket a legegyszerűbb egy beépített szekrénnyel elrejteni. Takarító eszközeink tárolására kifejezetten alkalmasak a szűkebb, formátlanabb terek beépítésével nyert gardróbszekrények. Ha a fürdőszobában helyezzük el a mosógépet, érdemes azt is beépíteni, hiszen minél egységesebb teret hozunk létre, annál tisztább, modernebb összképet kapunk. A modern stílus egyik jellemzője, hogy kerüli a túlzsúfoltságot, helyette a tiszta és átfondolt terek határozzák meg.

A praktikum akkor valósul meg, amikor sikerül a saját igényeinkre szabni a helyiséget, és emellett kellemes, esztétikus légkört teremtünk, a modern stílusirányzat pedig rendkívül alkamas a praktikus megoldások kivizelezésére.

FAQ

●    Mitől modern egy fürdőszoba?

Egy modern stílusú fürdőszobában neutrális-vagy alapszínekkel találkozunk, minimális dekoráció jellemzi, és gyakoriak a szögletes, geometriai formák. Ezekkel találkozhatunk a szaniterek alakjában, lámpákban, és egyéb fürdőszobai kiegészítőknél.

●    Milyen az anyaghatás egy modern fürdőszobában?

A modern stílus modern anyagokat kíván: a burkolatgyártó cégek kínálatában rengetegféle csempe és járólap található, így biztosan mindenki megtalálja az ízléséhez megfelelőt. Válasszunk egységes, harmonizáló burkolatot a padlóra és falakra neutrális, monokróm színekben, amit remekül fel lehet dobni fa és réz elemekkel.

●    Milyen színek, minták és formák jelennek meg egy modern fürdőszobában?

1.    Melegszürke
2.    Hófehér
3.    Grafitszürke
4.    Világoskék
5.    Világoszöld
6.    Melegfehér
7.    Pisztácia
8.    Sötétzöld

Formák tekintetében válasszunk sík felületű, letisztult, szögletes formákat, hiszen ez illik leginkább a modern stílushoz. A nagy felületen megjelenő monokróm színek remekül harmonizálnak ezzel a formavilággal. A horizontálisan lerakott, hosszúkás csempe szintén népszerű megoldás, ha modern hangulatot képzelünk el fürdőszobánkban.

 

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »