Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

Mi az interior design bel- és külföldön?

Mi az interior design bel- és külföldön?

Mit jelent az interior design? Ki foglalkozhat ezzel a szakmával, és milyen viszonyban áll ez a lakberendezéssel és a belsőépítészettel. Mit jelent az interior design és ki foglalkozhat ezzel?

Az interior design jelentése valójában belsőépítészet és nem lakberendezés. Tehát aki Magyarországon interior designnal foglalkozik az valójában belsőépítész. De ki foglalkozhat interior design-nal és milyen képesítések kellenek ehhez? Mikor van szükség interior designer-re, és mikor lakberendezőre?

Ha úgy döntünk, hogy néhány látványos változtatást szeretnénk otthonunkban végrehajtani, nagy valószínűséggel szakmai segítségre lesz szükségünk. Attól függően, hogy ezek a változások mit érintenek pontosan (dekoráció-bútorfrissítés, vagy a lakás funkcióinak átalakítása), különböző szakemberek közül választhatunk.

“Lakberendezők és belsőépítészek állnak rendelkezésünkre az említett feladatok elvégzésére, és hirtelen új kérdésekkel szembesülünk: mi a különbség a kettő között? És ami még fontosabb, melyikre lesz szükségünk?”

Az interior designt-t és a lakberendezést gyakran összekeverik, holott külön szakmákról beszélünk. Igaz, a két terület között sok hasonlóság van, annyira sok, hogy a vélemények is eltérnek abban, hogy hol is a határvonal e kettő között. A szakmák között sok differencia van – némelyek aprók, mások jelentősek.

Mi alapján dönthetjük el, hogy milyen szakemberre van szükségünk?

Az igényeink alapján tudjuk meghatározni, hogy milyen szakembert kell felbérelnünk: amennyiben szerkezeti változtatásokra van szükségünk, mint például falak lebontása vagy felépítése, új ablakok, ajtók hozzáadása, akkor egy belsőépítész a jó választás. Ők azok, akik képesek szerkezeti módosításokat megtervezni és végrehajtani, közvetlenül együttműködve az építészekkel és építőkkel.

Ha nem ilyen jellegű munkákra vágyunk, hanem csak esztétikai újításokra, mint például az egységes stílus kialakítása, falszínek, tapéta, világítás, bútorok kiválasztása, akkor forduljunk lakberendezőhöz. A tapasztalt lakberendezők tudják, mi működik egy belső térben, és képesek az ügyfél ízlésvilágának és igényeinek feltérképezéséből stílusos és harmonikus belső tereket kialakítani.

Milyen képesítés szükséges a lakberendezéshez?

A lakberendezőknek a szakma gyakorlásához nem szükséges formális képzés vagy iskolai végzettség, mert elsősorban az esztétikára koncentrálnak, és nem vesznek részt a felújításokban vagy a szerkezeti tervezésben.

A lakberendező akkor kerül a képbe, amikor a szerkezeti tervezés és a kivitelezés befejeződött.

Mivel azonban rendkívül összetett és sokféle tudást igényel a szakma a jó esztétikai érzéken és kreativitáson kívül, számos kurzus elérhető, a néhány alkalmastól kezdve a két éves OKJ-s képesítést adón keresztül.

“A jó lakberendező képes a tér adottságai és a megrendelői igények mentén kialakítani a design-t, segít a stílus meghatározásában, a színsémák, bútorok és egyéb tárgyak kiválasztásában. Bútorgyártókkal, kárpitozókkal és más ipari szakemberekkel áll kapcsolatban, akiktől beszerzi a projekthez választott anyagokat.”

Izgalmas, kreatív és sokféle kihívást tartogató szakma, amelyben sosincs unalmas, két egyforma nap – egy lakberendező folyamatosan mozgásban van, megrendelőkkel tárgyal, utazik, szervez. Színek, hangulatok, textúrák, bútorok között telik egy munkanapja, és elképzelései mentén gyönyörű terek jönnek létre.

Míg a szövetek, bútorok és színek nagy szerepet játszhatnak a lakberendezésben, sok más feladat is jár ezzel a hivatással. Ismerni kell a designtörténetet, az épületek szerkezeti integritását, jártasnak kell lenni az ergonómiában, a térbeli koncepciókban, az etikában, pszichológiában, és a számítógépes rajzban. Egy korábbi cikkünkből (https://www.mullermonika.hu/blog/ki-a-belsoepitesz-hogyan-dolgozik-targyalj-vele) megtudhatjátok, hogy milyen munkafolyamatokat tartalmaz egy lakberendezési tervezés.

Milyen főbb lakberendezési stílusok léteznek?

Mint sok másnak, a négy fal közé szorult kreativitásnak is vannak korszakai és különböző stílusirányzatai. A korszakokról egy következő cikkünkben írunk majd, most a teljesség igénye nélkül röviden bemutatunk néhány közkedvelt stílusirányzatot:

Indusztriális – avagy a loft lakások stílusa

Az irányzat a gyártelepek ipari hangulatát hozza vissza, ennélfogva tágas terekben mutat legjobban, főként olyanokban, amelyek korábban egészen más funkciót töltöttek be.

Egy igazán trendi és modern stílus, amelyben a fémfelületek, csupasz villanykörték, óriási ablakok, csiszolt beton és bontott téglafal dominál. Ez a nyers tökéletlenség teszi annyira vonzóvá és közkedveltté főként a fiatalabb generáció körében.

Mediterrán

Napjaink gyakori berendezési stílusa, amelynek egyik oka lehet, hogy kellemes emlékeket kötünk a mediterrán helyeken töltött időhöz.

Hűvös és meleg felületek váltják egymást, fa és kő, kellemes pasztellszínekkel kísérve. Zsalugáterek, kovácsoltvas elemek, növények; kellőképpen barátságos, de ugyanakkor luxus érzetet is nyújtó irányzat, amelyben szinte bárki otthon tudja magát érezni.

Minimál

Ez a stílus a tér és a levegő utáni vágyunknak tesz eleget. Nagy rendezettség, és minimális dekoráció-felhasználás jellemzi, egyszerű tereket és geometriai anyagokat használ fel, kerüli a mintákat. Ha színeket alkalmazunk, akkor azok leheletkönnyűek, nem rikítanak ki a lakásból.

A szerkezeteket elrejti, az ülőbútorok egyszerű, többnyire kocka alakúak. Ha emellett döntünk a lakásunkban, jobb, ha kiszortírozzuk a felhalmozott tárgyakat, mert a minimál stílusban nincs helyük. Nem mindenki kedveli ezt az irányt, mondván, hogy rideg és üres, de azt el kell ismernünk, hogy mégis van valami a „kevesebb több” elvében.

Vintage

Újra életre kelő régi tárgyak, apró részletek, pasztell árnyalatok – a vintage stílust otthonos, kissé régies hangulata miatt kedvelik sokan. Itt nem a funkció dominál, hanem a kopottas, történettel rendelkező bútorok bája az, ami meghatározza az enteriőrt.

Bohém

A stílusos rendetlenség, avagy az a lakás, ahol megférnek egymás mellett a különböző országokból hozott ereklyék, színes textilek és növények. Kreatív és eklektikus: a bohém egy kicsit nyers, nomád és kedveli a Közel- és Távol-Kelet mintáit is.

Skandináv

Napjaink egyik uralkodó stílusa – egyszerűen kialakítható, harmonikus és rendezett stílus, amely a skandináv országok hűvös éghajlatát kompenzáló otthonosság kultúrájából ered. Letisztult, puritán berendezést követ, amely mégsem egyenlő a minimalizmussal. Kedveltek a természetes anyagok és organikus formák. Színekben visszafogott: bézs, halványkék, galambszürke köszön vissza legtöbbször. Bútorokban az időtálló formavilág jellemzi, kerüli a hivalkodó, megosztó formákat, ezért szinte lehetetlen ráunni.

Polgári

Legjellegzetesebb vonásai a hagyományőrzés, az elegancia és az értékállóság, éppen ezért a polgári stílus azoknak való, akik szeretik az állandóságot.

Klasszikus formavilágába a dúsan redőzött függönyök, drapériák, perzsaszőnyegek, stukkók tartoznak. Biztonságot és melegséget árasztó stílus, amelyet progresszívebb kedvelői modern elemekkel is kombinálhatnak.

Gyakran Ismételt Kérdések

Ki a lakberendező és ki a belsőépítész?

A belsőépítész főként szerkezeteket érintő feladatokat lát el: falakat mozgat, nyílászárókat ad a terekhez, helységeket alakít ki, bútorokat integrál. A lakberendező színekkel, formákkal, textúrákkal, bútorokkal dolgozik, a megrendelő igényeire szabva berendezi a teret.

Ki lehet lakberendező?

A lakberendezőknek a szakma gyakorlásához nem szükséges formális képzés vagy iskolai végzettség, mert elsősorban az esztétikára koncentrál, és nem vesznek részt a felújításokban vagy a szerkezeti tervezésben. Elérhető azonban számos képzés is, amit a szakma összetettsége indokol.

Milyen főbb lakberendezési stílusok léteznek?

Indusztriális, mediterrán, minimál, vintage, bohém, skandináv, polgári

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »