Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

Lakberendező árak 2020-ban a belépő szinttől a top kategóriáig

Mi az ára egy lakberendezőnek? Ezt a kérdést sokszor teszik fel egymásnak és nekünk is ügyfeleink. Cikkünkben ezt a témát járjuk körül, amely a legtöbb ember számára ismeretlen, egészen addig, amíg be nem kér egy árajánlatot. Minden projekt más, sok tényező függvényében alakul a végösszeg, de van néhány dolog, ami minden projekt esetében azonos.

Hol kezdődnek a lakberendező árak és mi a legfelső árkategória?

Minden lakberendező más áron dolgozik, és a szakmában többnyire a négyzetméter a mérce az árazásban, amely az említett lépéseket tartalmazza.  A tapasztaltabb, elismertebb szakembereknél átlagosnak mondható a 15.000 Ft/nm, amely változhat mindkét irányba a megbízás komplexitásától függően. Meglepő, de gyakran a kisebb lakások jelentik a nagyobb kihívást, hiszen egy 30 négyzetméteres lakásban sokkal megfontoltabban kell bánni a terekkel, mint ott, ahol bőven van mozgásterünk alakítani. Ez az egyik oka annak, hogy arányaiban magasabb lehet a lakberendezési terve egy szűkösebb pesti lakásnak, mint egy 600 négyzetméteres budai villának.

A méret mellett a feladat összetettsége a másik faktor, amely befolyásolja, hogy milyen vastagon fog a lakberendező tolla: funkciómódosítások, mint például fal vagy ablak áthelyezések, komplex, speciális megrendelői igények – ezek azok a tényezők, amelyek biztosan emelnek majd az áron.

Milyen feladatokat tartalmaz egy lakberendezési tervezés?

Amikor elkezdjük az együttműködést egy megrendelőnkkel, legelőször felmérjük az igényeit egy személyes beszélgetés során. Itt megismerjük az illető személyiségét, igényeit, életformáját, feltérképezzük megrendelőnk ízlését. A jó lakberendező tudja, hogy ez a legfontosabb lépés az egész folyamatban, és nem sajnálja az időt arra, hogy alaposan megismerje a megrendelőt. Ilyenkor nem csak a jelenlegi élethelyzetet kell figyelembe venni, hanem az ügyfél jövőbeli terveiről is szót kell ejteni, hogy adott esetben a lakberendező fel tudja készíteni a lakást a változásra, például egy gyermek érkezésére.

A következő lépésben ellátogatunk a helyszínre, ahol összehangoljuk az igényeket a lakás vagy ház adottságaival. Itt a lakberendező első kézből tapasztalja meg a helyiségek hangulatát, adottságait, amelyekkel dolgozni fog. A saját tapasztalatokból és a megrendelő ízléséből kiindulva elkészítünk egy hangulati kollázst. Összeválogatjuk az otthon hangulatát meghatározó anyagokat: burkolatokat, kárpitokat, függönyöket, szőnyegeket, falszíneket és egyéb kiegészítőket.

Az anyagválogatás véglegesítése után kidolgozzuk a terveket lépésről-lépésre. Ide tartozik a bontási-építési terv (szükség esetén belsőépítész bevonásával), világítási terv, bútorterv, látványterv készítése és végül a költségvetés elkészítése. Mindezen anyagokat egy tervdokumentációban adjuk át a megrendelőnek: ez lesz a lakberendező „bibliája” a kivitelezés során.

Ha a megrendelő ezt elfogadta, akkor kezdődik a bútorok, egyéb tárgyak megrendelése, legyártatása, majd installálásra, elhelyezése.

Hány belefektetett munkaóra van egy komplett lakás lakberendezési terveinek elkészítésében?

Gyakran halljuk az érdeklődést az iránt, hogy mennyi idő telik el aközött, hogy először leülünk beszélgetni a lakberendezővel, felvázoljuk álmaink lakását, majd végül be is lépünk az új lakásba. Nos, ez az árhoz hasonlóan egy széles skálán mozgó mutató: a mi tapasztalatunk, hogy kettő és hat hónap között van a közös munka időtartama. Ennek a legnagyobb részét nem a tervezés, hanem az anyagbeszerzés (jellemzően kettő-nyolc hét) és a megvalósítás teszi ki.

Vegyük például egy konyha megtervezését, ami az elejétől a végéig körülbelül 25–30 órát igényel.

Fontos megjegyezni, hogy a lakberendezési terv készítése folyamán többször egyeztetni kell a megrendelővel, hogy a munka biztosan az elvárásoknak megfelelően menjen. Tudjuk, ahogy egyre szebben körvonalazódik az otthon új alakja, egyre nehezebb várni, minél hamarabb birtokba vennénk a megálmodott tereket – de legyünk türelemmel, bízzunk a lakberendezőben, hiszen gyakran nem rajta, hanem a beszállítókon múlik a befejezés ideje.

Hol helyezkednek el a magyarországi lakberendező árak a külföldiekhez képest?

Általánosan elmondható, hogy a hazai árképzés a szakmában jóval alulmarad számos más, fejlett országokéhoz képest. Minőséget azonban itt is sok helyen kapunk, és ezáltal egyre gyakoribb eset, hogy külföldi megrendelők kopogtatnak a lakberendezők irodájában. A modern technológiáknak köszönhetően a személyes találkozástól eltekintve minden folyamat megvalósítható, és ezzel a lehetőséggel egyre többen élnek is. Impresszív referenciákkal és erős online jelenléttel egy magyar lakberendező irodának jó esélye van olyan ügyfelet találni, aki adott esetben több ezer kilométerre él.

Nézzünk egy konkrét példát külföldi árakra: az Egyesült Államokban lakberendező felbérlése gyakori eset a tehetősebb réteg körében. Egy amerikai lakberendező díja óránként 50 és 200 dollár (15-61.000 ft) között van, a számla végösszege pedig jellemzően 1900 dollártól (579.000 ft) egészen 11 000 dollárig (3 354 000 ft) is terjedhet egy átlagos méretű családi ház esetében, amely magába foglalja a konzultációt, tervezési munkát, menedzsmentet és a berendezés lebonyolítását.

Összességében tehát, ha szakemberhez fordulunk, emlékezzünk rá, hogy rengeteg munkával és sok év tapasztalatával jár a megfelelő otthon kialakítása, amelynek megvan az ára, cserébe viszont olyan stílusos, ránk szabott otthon vár minket, amelybe öröm lesz hazamenni sok évig.

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Hol kezdődnek a lakberendező árak?

Ha lakberendezőhöz fordulunk, számítsunk rá, hogy az hazai átlagár 15.000 ft / nm körül mozog, de a végösszeget több tényező fogja befolyásolni, így lehet, hogy néhány ezer forinttal ez alatt, de ugyanígy fölötte is alakulhat az árajánlat.

Mik befolyásolják a lakberendezési tervezés végösszegét?

A tervezés végösszegét két faktor befolyásolja jelentősen: az adott feladat komplexitása és az otthon mérete. A kettő közül az utóbbi az, ami kisebb mértékben befolyásolja az árat. Elmondható, hogy arányaiban alacsonyabb lehet egy nagyobb lakás tervezése.

Hány befektetett munkaórát igényel egy komplett lakberendezési tervezés?

Minden projekt  egyedi, a folyamat időtartama a projekt nagyságától és annak komplexitásától függ. Egy átlagos projekt a kezdetektől a befejezésig jellemzően 2-6 hónapot vesz igénybe, de ez attól is függ, hogy az egyes feladatok a terveknek megfelelően haladnak-e.

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »