Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

Ki a belsőépítész? Mik a belsőépítész feladatai? Hogyan dolgozik? Hogyan tárgyalj vele?

A belsőépítészet az egyik legkomplexebb foglalkozás – egyszerre igényel szárnyaló kreativitást, tájékozottságot a legújabb trendekben, építészeti, pénzügyi és matematikai tudást. A jó belsőépítész nemcsak a design bútorok között mozog otthonosan, munkájának ugyanakkora része a mérés, számolás és tértervezés.  Nézzük meg tehát, mit is csinál pontosan egy belsőépítész.

Legyen szó akár otthontulajdonosokról vagy cégekről, a belsőépítész sokféle ügyfélnek képes megtervezni különböző funkciókat ellátó tereket: otthonos lakásokat, hangulatos kávézókat, trendi pop-up üzleteket, irodákat, szállodákat, stb.

A legtöbb belsőépítész szakosodik valamilyen területre munkája során, így például ha az éttermünk belső terét szeretnénk átalakítani/felfrissíteni, érdemes olyan tervezőhöz fordulni, aki hasonló projekteken már dolgozott az elmúlt években, és akinek a portfóliója elnyeri tetszésünket. Nem is gondolnánk, hányféle specializáció létezik a belsőépítészeten belül – vannak szakemberek, akik kimondottan a fürdőszobák, konyhák, vagy nappalik tervezését vállalják, mások a kereskedelmi belsőépítészetet folytatják, de létezik még étterem-kiállítás-világítás? és környezettudatos tervezés szakirány is.

A belsőépítészek egy adott stílusra is koncentrálhatnak munkájukban, például a klasszikus, a modern, a zen, a japán vagy az ázsiai stílusra.

Bármilyen projektről beszéljünk, minden belsőépítész célja, hogy esztétikus, funkcionális tereket hozzon létre, és amelyek megfelelnek a biztonsági feltételeknek is. A választott bútoroknak, színeknek, világításnak, dekorációknak mind harmóniában kell állniuk egymással, s mindeközben tükrözniük kell a megrendelő ízlését és életstílusát. A belsőépítész feladata tehát az, hogy az említett pontok teljesüljenek, és élhető, szép belső terek szülessenek keze nyomán.

Mire van jogosultsága a belsőépítésznek? Mire nincs?

A belsőépítész nem csak a tér megjelenésére koncentrál, hanem annak funkcióira is. A belsőépítészeti folyamat egy speciális és szisztematikus módszertant követ, amely magában foglalja a kutatást, az elemzést, mérést, számolást és kreatív tervezést. Ezeken kívül a környezeti fenntarthatóság elveinek ismerete és alkalmazása is egyre fontosabbá válik ebben a munkakörben.

Ahhoz, hogy valakiből belsőépítész legyen, felsőfokú, szakirányú képzettség szükséges. Felmerül a kérdés, hogy meddig tart a belsőépítész hatásköre? Ahogy a szakma megnevezése is elárulja, a belsőépítész hatásköre a belső terek tervezésére, átalakítására terjed ki, legyen szó akár szerkezetet, akár design-t érintő változtatásokról. Egy belsőépítész nem tervez komplett épületet, hanem már meglévő terekkel dolgozik.

Hogyan dolgozik egy belsőépítész? Mik a tervezés lépései?

A tervezési folyamat számos lépésből áll, kezdve azzal, hogy először leül a belsőépítész az ügyféllel és meghallgatja igényeit.

A legelső lépést nevezhetjük a stratégiai tervezés szakaszának – itt a belsőépítész megismeri a megrendelőt, ellátogat a helyszínre. Az építkezéstől eltérően a belsőépítészet sokkal személyesebb, hiszen itt meg kell érteni a tulajdonos életmódját, igényeit és adott esetben problémáit a meglévő térrel. Az ő szemszögébe kell helyeznie magát ahhoz, hogy valóban megfelelő otthont alakíthassunk ki számára. Ebben a szakaszban kerül megállapításra a költségvetés is, amelyhez a belsőépítésznek tartania kell magát a projekt folyamán, valamint kitűznek egy határidőt is.

Ezután következhet a tervezési szakasz: az ötletek vázlatokká alakulnak, majd a megrendelővel közösen, több körön keresztül kialakul a végleges terv. Az egyik legjobb része a munkának ezt követően következik: az elfogadott koncepció mentén a belsőépítész és a megrendelő kiválasztja az anyagokat, burkolatokat, színeket, textúrákat, bútordarabokat és minden apró részletet, amitől életre kel az otthon. Ekkor készül még egy utolsó látványterv, majd ha ezt elfogadja a tulajdonos, kezdődhet a munka!

A belsőépítész kivitelezőket is biztosít, majd összefogja, irányítja és ellenőrzi a folyamatot. A munkálatok befejezésére valószínűleg meg is érkeznek a megrendelt bútorok, amelyeket a belsőépítész – akár lakberendező bevonásával – elrendez vagy beépíttet a térben, mígnem az utolsó részlet is helyére kerül, és ezzel lezárul a projekt.

Milyen gyakran kell egyeztetni a belsőépítésszel? Milyen hosszú a tervezési folyamat?

Készüljünk fel rá, hogy a projekt időtartama alatt belsőépítészünk az életünk része lesz: megismer minket, családunkat, az otthonunkat, és végig azon lesz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a közös munkából. Gyakran fog csörögni a telefon, e-mailben érkeznek a bútor ötletek, és néhányszor le kell ülni egy-egy hosszabb egyeztetésre is.

Mindez megéri, és ha tehetjük, ne redukáljuk le a kapcsolattatartást a feltétlenül szükségesre, hiszen így figyelemmel kísérhetjük a projekt alakulását, és idejében rendelkezésre tudunk állni, ha szüksége van ránk a belsőépítésznek. Ugyanakkor fontos, hogy ne essünk át a másik oldalra azzal, hogy folyton rajta lógunk, és minden egyes lépést ellenőrzünk. Bízzunk a szakemberben: ő tudja, mikor van ránk szüksége, és azon lesz, hogy a megálmodott végeredmény várjon minket a lehető legrövidebb időn belül.

A belsőépítészeti projektek árairól és időtartamáról (https://www.mullermonika.hu/blog/lakberendezo-arak-2020-ban-a-belepo-szinttol-top-kategoriaig)  bővebben egy korábbi cikkünkben írtunk. Maga a tervezési folyamat egy nagyobb helyiség teljes áttervezése esetében 2-3 hetet is igénybe vehet.

Egy komplett ház belső terveinek elkészítéséhez elég egy belsőépítész?

Ha egy teljes ház belsőépítészeti kialakításával szeretnénk megbízni valakit, akkor érdemes olyan szakembert választani, aki kimondottan az ilyen nagyobb léptékű munkákra szakosodott. Előfordulhat azonban, hogy a belsőépítész jónak látja a ház építésze bevonását bizonyos szerkezeti átépítéseknél.

Honnan válasszak belsőépítészt?

Érdemes első körben körbe kérdezni az ismeretségi körünkben, majd szétnézni az interneten. Böngésszük bátran a tervezőirodák honlapjait, de segítségül hívhatunk szakemberkereső oldalakat is, ahol igényeink és néhány paraméter megadásával a rendszer kilistázza a regisztráltak közül a legmegfelelőbbeket nekünk.

Ha találunk szimpatikus jelöltet, akinek a portfóliója is elnyeri tetszésünket, akkor valószínű, hogy nyert ügyünk van. Ettől függetlenül kérjünk ajánlatot több helyről is, de ne egyedül az ár legyen a döntő. Ha a minőségi munka a cél, megéri többet áldozni rá, hiszen életünk jó részét otthonunkban töltjük, így fontos, hogy olyan hely legyen ez, ami minket szolgál minden szempontból. Ha csak kisebb munkához keresünk valakit, vegyük fontolóra a kezdő belsőépítészeket is.

Ha leszűkítettük a kört, találkozzunk a jelöltekkel, és ha úgy érezzük, hogy egy hullámhosszon vagyunk, akkor nagy valószínűséggel megtaláltuk a belsőépítészünket. A bizalom és szimpátia megléte nagyon fontos, hiszen az elkövetkező hetekben vagy hónapokban megosztjuk majd vele életünk egy részét, amely a tervezéshez szükséges.

 

Gyakran Ismételt Kérdések

Ki a belsőépítész, milyen végzettséggel rendelkezik?

A belsőépítész feladata, hogy különböző belső tereket alakítson ki az esztétika és a funkcionalitás mentén. A belsőépítész szerkezetet érintő munkákat is csinál, emellett design szempontból is egységessé teszi a tereket a megrendelő igényei szerint.

Mire van engedélye és mire nincs egy belsőépítésznek?

A belsőépítész hatásköre a belső terek tervezésére, átalakítására terjed ki, legyen szó akár szerkezetet, akár design-t érintő változtatásokról. Egy belsőépítész nem tervez komplett épületet, hanem már meglévő terekkel dolgozik.

Mik egy belsőépítészeti tervezés főbb lépései?

A legelső lépés mindig a személyes találkozás, ennek során ismeri meg a tervező a megrendelő igényeit, életstílusát és anyagi lehetőségeit.. A helyszín felmérése után megkezdődik a tervezési folyamat – látványtervek készülnek a térelrendezésről, majd a színekről és a lakást megtöltő tárgyakról.

 

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »