Blog

« Vissza a bejegyzésekhez

A tó és a táj ihlette a mesés Balatoni nyaralókat - interjú Müller Mónikával

Müller Mónika enteriőrtervező olyan álom-otthonokat alkotott a Balaton-felvidéken, amelyek a tóval és a mesés környezettel harmóniában, szinte belesimulnak a tájba. Benn pedig minden részletben megjelenik a víz és a tó környezetének egy-egy momentuma.

– A Balaton-felvidéknek sajátos építészeti hangulata van. Mennyire szoktál/tudsz ehhez igazodni?
– Minden munkámnál igyekszem figyelembe venni a természetes és az épített környezetet is. Egy nyaralónál ez különösen fontos, hiszen a kint és a bent határa elmosódik. Ehhez társul optimális esetben a tó látképe és állandóan változó színe is.

– A fent említett hangulat mellett a Balaton-felvidéknek hagyományőrő-jellege is van. Nehéz a modern irányzatokkal összeegyeztetni? Mennyire nyitottak erre az emberek?
– Aki a Balaton-felvidéken keres/választ magának második otthont, általában tudatosan teszi, s épp ez a hagyományőrzés, a “tájba simulás” vonzza. Ezekre a házakra a vastag falak és a kisebb méretű ablakok jellemzőek, amelyek így biztosítják a kellemes hőérzetet. Természetesen az innovatív megoldások itt is szerephez jutnak: ilyen a geotermikus energia használata. Arra pedig különösen figyelünk, hogy a légkondicionálók kültéri egysége ne az épületen (pláne nádtető esetében) kerüljön elhelyezésre, hanem a telek félreeső részén, takarva növényekkel vagy szaletlivel. A zsalugáter a táj jellegzetes eleme, melyet lehetőség szerint igyekszem visszaállítani az eredeti szépségébe. Erre már korszerű, akár fémes megoldások is rendelkezésre állnak, egészen változatos színekben.

– Együttműködsz helyi mesterekkel, szakemberekkel, kézművesekkel?
– A kivitelező gárda teljesen változó. Előfordul, hogy egy helyi fővállalkozó viszi a teljes beruházást. Kisebb nyaralók esetében a fővárosi csapat mellé gyakran kérik a megrendelők a helyi mesterek segítségét (lakatos- és famunkák, nádazás, kertészet). A belső dekorációnál óhatatlanul előkerülnek a helyi antik darabok, egy-egy népies elem is, hiszen a helyi piacokon ezekbe rendszeresen beleszeretnek a megrendelőim.

A Balaton-ihlette csopaki ház és a természetközeliség

– Mesélj kérlek, a képek alapján a balatoni munkáidról. Hogyan válogattad össze a színeket, a kiegészítőket, a burkolatokat? Mennyiben befolyásolt a víz- és természetközeliség?
– A csopaki ház esetében az emeleti háló szerves része a terasz, így bármikor részei lehetünk a természetnek. Itt természetes anyagokat használtam (fa, pamut és gyapjú), illetve egy-egy népies motívumot, mint a párnán látható virág, vagy a fésülködő asztal faragott lába.

A csopaki nyaraló Müller Mónika enteriőrtervező munkája
Fotó: Darabos György

A csopaki nyaralóban a régi dézsákat idézi ez a fürdőkád
Fotó: Darabos György

Itt is megjelenik az újragondolt, népies virág motívum:

Vidékies hangulatot árasztanak a látványos gerendák és a kandalló
Fotó: Darabos György

A csopaki házon minden a Balaton-felvidék jellegzetességeit idézi

Az épület belesimul a műemléki környezetbe. Oromfalai, a fa gerendák és díszítések, valamint a vörös kő használata mind a Balaton-felvidék jellegzetessége
Fotó: Darabos György

A Balaton vize ihlette az ábrahámhegyi házat

– Ábrahámhegy közvetlen vízparti nyaraló, ez mennyiben előny vagy hátrány a munkádban?
– Az én munkámat annyiban befolyásolta, hogy a lehető legnagyobb ablakfelületeket igyekeztem nyitni a vízre. Aztán törhettem a fejem az árnyékoláson! (nevet)

Az állandó változó víz színei ihlették az ábrahámhegyi nyaraló színhasználatát
Fotó: Gosztom Gergő

A kisfiú szobájába a hajózás világát idéző motívumokat csempésztek. A hatalmas üvegfelület összeköti a természetet a szobával
Fotó: Gosztom Gergő

A tulajdonos szenvedélyét idézi a halpikkelyekre emlékeztető mozaik

A fürdőkádban ülve is a természetben érezhetjük magunkat. A különleges, szőnyegszerű vinyl padlóra lépve szinte a füvön járunk
Fotó: Gosztom Gergő

A harmadik balatoni munka, a káptalanfüredi ház

A házat nagyon lelakott, méltatlanul elhanyagolt állapotban találta meg a házaspár. Küldetésük volt, hogy élhető, modern, de a helyi adottságokhoz és építészeti környezethez illeszkedő életteret hozzanak létre, sok-sok műalkotással. Régiség-piacokról származó bútorok, alkotótáborokban elcserélt festmények díszítik a nyaralót.

(A fotók a tulajdonos engedélyével)

– Neked milyen kapcsolatod van a tóval? Nyaralás, gyerekkor, különleges élmények?
– Tulajdonképpen a Balatonnál nőttem fel, a déli parton. Anyukámnak van ott egy étterme, ahol én is sokat segítettem. Az elmúlt 35 év alatt végigkövettem a Balaton megítélését, elismertségét és mellőzöttségét is. Imádom nézni a vizet, a színéből már látom, ha közeleg a vihar. Reggel szeretem a legjobban, amikor ezüstösen csillog, de az is mindig lenyűgöz, amikor biciklizés közben felbukkan valahol a gyönyörű, türkiz színe.

– Mi jut eszedbe a Balatonról? Ízek, illatok, impressziók, víziók érdekelnek, amelyek “bevillanak”, amikor a tóra gondolsz.
– A viharok illata, a haragos zöld és az ezüstös kék… főtt kukorica, nyári szerelmek, kertmozi.

Az ábrahámhegyi nyaraló a magasból / Fotó: Gosztom Gergő

Nyitókép: Az ábrahámhegyi nyaraló Müller Mónika enteriőrtervező munkája

A cikk eredetije: https://likebalaton.hu/telepules/balaton/hireink/a-to-es-a-taj-ihlette-a-meses-balatoni-nyaralokat-166992/?fbclid=IwAR2jhqyuS194ZgmKpjxBUTkMD7GYhnP5xbtXwo5f7hpy7Poi7snZ_zv9qaY

Lakberendező vagyok.
Minden projektet személyesen kísérek, minden ügyféllel személyesen tartom a kapcsolatot.

Foglaljon időpontot egy személyes találkozásra »